Przetłumaczono przy użyciu AI z angielskiej wersji z dnia 31 października 2026. Przeczytaj oryginał
Logowanie kluczem dostępu
Klucze dostępu są domyślnym drugim składnikiem w LightInventory. Dodaj klucz na urządzeniu lub sprzętowym kluczu i loguj się odciskiem palca, twarzą lub PIN-em.
Ostatnia aktualizacja: 31 października 2026
Klucz dostępu to domyślny drugi składnik w LightInventory. Potwierdza, że to Ty, za pomocą odcisku palca, twarzy lub kodu PIN urządzenia i działa tylko w LightInventory, więc fałszywa strona nie nakłoni Cię do jego użycia. Każde konto ma co najmniej jeden klucz dostępu.
Dodaj klucz dostępu
- W nagłówku wybierz Bezpieczeństwo.
- Wybierz Dodaj klucz dostępu.
- Jeśli pojawi się taka prośba, potwierdź, że to Ty, kluczem dostępu lub aplikacją uwierzytelniającą.
- Postępuj zgodnie z komunikatem przeglądarki lub urządzenia.
Komunikat pojawia się dopiero po wybraniu przycisku, nigdy samoczynnie. Podczas pierwszego logowania kreator konfiguracji prosi o wybranie Utwórz klucz dostępu, aby wyświetlić ten sam komunikat.
Gdy dodasz klucz dostępu, wyślemy Ci e-mail i wylogujemy Twoje pozostałe sesje.
Klucze synchronizowane i przypisane do urządzenia
Lista metod logowania pokazuje nazwę każdego klucza dostępu, datę jego dodania i ostatniego użycia. Aby zmienić nazwę, wybierz Zmień nazwę.
| Etykieta | Znaczenie |
|---|---|
| Synchronizowany | Klucz dostępu jest dostępny na Twoich innych urządzeniach przez menedżer haseł lub konto platformy |
| Tylko to urządzenie | Klucz dostępu istnieje tylko na tym urządzeniu lub kluczu bezpieczeństwa |
Sprzętowe klucze bezpieczeństwa działają jako klucze dostępu. Gdy przeglądarka o to poprosi, podłącz klucz lub go dotknij.
Logowanie kluczem dostępu
- Zaloguj się przez Google albo adresem e-mail i hasłem.
- Wybierz Użyj klucza dostępu.
- Postępuj zgodnie z komunikatem przeglądarki lub urządzenia.
Jeśli komunikat został zamknięty lub upłynął jego czas, spróbuj ponownie albo wybierz Użyj innej metody.
Usuń klucz dostępu
- W sekcji Bezpieczeństwo znajdź klucz dostępu i wybierz Usuń.
- Potwierdź, że to Ty, kluczem dostępu lub aplikacją uwierzytelniającą.
Musisz zachować klucz dostępu oraz drugi klucz dostępu albo aplikację uwierzytelniającą, dlatego opcja Usuń jest niedostępna, gdy zostawiłaby Cię z mniejszą liczbą metod. Najpierw dodaj inną metodę.
Klucz dostępu lub aplikacja uwierzytelniająca dodane mniej niż 24 godziny temu nie mogą potwierdzić usunięcia starszego klucza dostępu. Użyj metody, którą masz dłużej. Zobacz Potwierdzanie tożsamości przy zmianach wrażliwych.
Gdy usuniesz klucz dostępu, wyślemy Ci e-mail i wylogujemy Twoje pozostałe sesje.
Właściciele i Administratorzy
Organizacje i role pojawią się w jednej z kolejnych wersji. Wtedy Właściciele i Administratorzy będą domyślnie musieli używać logowania odpornego na phishing, takiego jak klucz dostępu lub klucz bezpieczeństwa, więc aplikacje uwierzytelniające będą dla tych ról wyłączone, chyba że Właściciel zmieni to ustawienie. Właściciel lub Administrator ma wtedy dwa klucze dostępu, na przykład jeden na telefonie i jeden na kluczu bezpieczeństwa.