# Usuwanie danych z LightInventory

> Jak usunąć konto lub organizację w LightInventory, co i kiedy zostaje usunięte, a co jest zachowywane, w tym Twój arkusz.

Source: https://www.lightinventory.com/pl/pomoc/dane-i-prywatnosc/usuwanie-danych · Last updated: 2026-10-28

Usunięcie organizacji kasuje dane systemowe, które LightInventory o niej przechowuje, po 30-dniowym okresie karencji. Twoich arkuszy Google nic nie narusza: zostają na Twoim Dysku Google i tylko Ty możesz je usunąć.

## Usuwanie organizacji

Organizację może usunąć tylko Właściciel i wymaga to świeżego potwierdzenia drugim składnikiem. Instrukcje krok po kroku w aplikacji pojawią się tutaj po starcie. Do tego czasu, a także wtedy, gdy nie możesz się zalogować:

1. Wyślij e-mail na adres support@lightinventory.com z adresu e-mail Właściciela organizacji.
2. Podaj nazwę organizacji, którą chcesz usunąć.
3. Potwierdź prośbę, gdy odpiszemy.

Po rozpoczęciu usuwania organizacja jest przez 30 dni oznaczona do usunięcia. Po 30 dniach każdy rekord należący do organizacji zostaje trwale usunięty.

## Usuwanie własnego konta

Aby usunąć swoje osobiste konto LightInventory, wyślij e-mail na adres support@lightinventory.com z adresu, którego używasz do logowania. Jeśli jesteś Właścicielem organizacji, najpierw przekaż własność innemu członkowi lub usuń organizację, bo każda organizacja musi mieć dokładnie jednego Właściciela.

Gdy Właściciel lub Administrator usunie Cię z organizacji, wszystkie Twoje sesje natychmiast się kończą. Twoje wpisy w historii tej organizacji zostają w jej arkuszu, bo historia należy do organizacji.

## Co zostaje usunięte

| Dane | Kiedy są usuwane |
|---|---|
| Organizacja, członkostwa, role, zaproszenia i ustawienia | 30 dni po rozpoczęciu usuwania |
| Zaszyfrowany token Google i metadane arkusza | 30 dni po rozpoczęciu usuwania |
| Odciski wierszy i rekordy łańcucha audytu organizacji | 30 dni po rozpoczęciu usuwania |
| Status próśb o zatwierdzenie i status integralności | 30 dni po rozpoczęciu usuwania |
| Twoje imię i nazwisko, adres e-mail i metody logowania, po usunięciu Twojego konta | W ciągu 30 dni |

Nasza baza danych jest codziennie archiwizowana, a każda kopia zapasowa jest przechowywana przez 7 dni. Usunięte rekordy mogą pozostawać w tych kopiach do czasu ich wygaśnięcia.

## Co jest zachowywane

| Dane | Dlaczego | Jak długo |
|---|---|---|
| Dzienne kotwice historii | Każda z nich to pojedynczy odcisk obejmujący wszystkie organizacje, zapisany w magazynie danych, którego nie można zmienić. Nie zawiera żadnych wartości ani nazwisk | 7 lat |
| Zdarzenia bezpieczeństwa (logowania, nieudane próby dostępu) | Wykrywanie i badanie nadużyć | Adres IP przez 90 dni; samo zdarzenie przez 1 rok |
| Dane rozliczeniowe i faktury | Przepisy rachunkowe i podatkowe | Tak długo, jak wymaga tego prawo |
| Logi aplikacji z usuniętymi wartościami | Rozwiązywanie problemów | 30 dni |

## Twój arkusz

LightInventory nigdy nie usuwa Twoich arkuszy, ich kart z historią ani kopii zapasowych i archiwalnych, które utworzył na Twoim Dysku. Należą do Ciebie. Możesz dalej korzystać z nich w Arkuszach Google albo samodzielnie usunąć je na Dysku Google.

Aby mieć pewność, że LightInventory nie może już otworzyć pliku, odbierz mu też dostęp w ustawieniach konta Google. Zobacz [Odbieranie LightInventory dostępu do konta Google](/pl/pomoc/dane-i-prywatnosc/odbieranie-dostepu-google).

## Powiązane

- [Co przechowuje LightInventory](/pl/pomoc/dane-i-prywatnosc/co-przechowujemy)
- [Bezpieczeństwo](/pl/bezpieczenstwo)
