# Защита на лист или диапазон в Google Таблици

> Заключете колони с формули или цели раздели в Google Таблици с предупреждение или ограничение и вижте как защитата работи заедно със споделянето.

Source: https://www.lightinventory.com/bg/pomosht/google-tablitsi/zashtita-na-diapazoni · Last updated: 2026-10-28

Щракнете върху **Данни → Защитени листове и диапазони** (Data → Protect sheets and ranges), добавете диапазона или листа и изберете или предупреждение, или списък с хората, които могат да го редактират. Защитата предотвратява случайни редакции от страна на редакторите. Според Google тя [„не бива да се използва като мярка за сигурност“](https://support.google.com/docs/answer/1218656?hl=bg).

## Защита на диапазон или лист

1. Отворете таблицата в Google Таблици.
2. Щракнете върху **Данни → Защитени листове и диапазони** (Data → Protect sheets and ranges). Вдясно се отваря панел.
3. Щракнете върху **Добавяне на лист или диапазон** (Add a sheet or range) или върху съществуваща защита, за да я редактирате.
4. Изберете **Диапазон** (Range) или **Лист** (Sheet).
   - **Диапазон** (Range): щракнете върху иконата на таблица и маркирайте клетките, които искате да защитите.
   - **Лист** (Sheet): изберете раздела. За да оставите някои клетки достъпни за редактиране, поставете отметка в **С изключение на определени клетки** (Except certain cells) и ги изберете.
5. Щракнете върху **Задаване на разрешения** (Set permissions) (или **Промяна на разрешенията** (Change permissions) за съществуваща защита).
6. Изберете предупреждение или ограничение, както е описано по-долу.
7. Щракнете върху **Запазване** (Save) или **Готово** (Done).

За да видите кои клетки са защитени, щракнете върху **Изглед → Показване → Защитени диапазони** (View → Show → Protected ranges). Защитените клетки получават фон на райета.

## Само предупреждение или ограничение

| Опция | Какво става, когато някой редактира | За какво да я използвате |
|---|---|---|
| **Показване на предупреждение при редактиране на този диапазон** (Show a warning when editing this range) | Редакцията не се блокира. Човекът вижда съобщение, което го моли да потвърди редакцията | Клетки, които понякога може да се променят, например стари редове от дневника, които почти никога не бива да се пипат |
| **Ограничаване на това кой може да редактира този диапазон** (Restrict who can edit this range) | Само хората, на които разрешите, могат да редактират | Колони с формули, справочни списъци и настройки |

Когато ограничавате редактирането, изберете една от тези опции:

- **Само вие** (Only you): можете да редактирате само вие и собственикът, ако вие не сте собственикът.
- **Само домейнът** (Only domain): при служебни или училищни профили могат да редактират само хората от вашия домейн. Тази опция е налична само когато всички от домейна ви могат да редактират таблицата.
- **Персонализирано** (Custom): могат да редактират само хората, които изберете.
- **Копиране на разрешенията от друг диапазон** (Copy permissions from another range): използвайте отново разрешенията на друг защитен диапазон или лист.

## Как защитата работи заедно със споделянето

Споделянето определя кой може да отвори файла и каква е ролята му. Защитата само стеснява това, което редакторите могат да променят в него.

| Роля във файла | Какво могат да правят при защита |
|---|---|
| Собственик | Решава кой може да променя защитените диапазони и листове и винаги може да ги редактира |
| Редактор | Може да решава кой редактира диапазони и листове, но не може да отнема разрешения на собствениците. Все пак може да направи копие на защитен лист, да копира цялата таблица или да качи нова версия |
| Коментиращ или читател | Не може да прави промени, независимо дали има защита. Може да направи копие на таблицата |

Читателят не може да редактира нито една клетка, затова защитата не добавя нищо за читателите. Тя има значение за редакторите.

## Ограничения на защитата

Google описва тези ограничения на [помощната страница за защитата](https://support.google.com/docs/answer/1218656?hl=bg):

- Хората „могат да отпечатват, копират, поставят, както и да импортират и експортират копия на защитена таблица“.
- Не можете едновременно да заключите форматирането на клетките и да разрешите въвеждането на стойности в тях.
- Не можете да защитите данни с парола.
- Ако **Защитени листове и диапазони** (Protected sheets and ranges) не се вижда, файлът вероятно е отворен в режим на редактиране на Microsoft Office. Първо го преобразувайте в Google Таблици.

Нито една от опциите за защита не позволява диапазон само за добавяне: не можете да разрешите „добавяне на нови редове, но без промяна на старите“. Затова при дневник на наличностите практичният избор е предупреждение за съществуващите редове. В [Управление на наличности в Google Таблици](/bg/rakovodstva/upravlenie-na-nalichnosti-v-google-tablitsi) ще намерите структура, която работи с това.

## Премахване на защита

1. Щракнете върху **Данни → Защитени листове и диапазони** (Data → Protect sheets and ranges).
2. В панела щракнете върху **Отказ** (Cancel), за да видите всички защити.
3. Намерете защитата, която искате да премахнете, и щракнете върху иконата за изтриване.

## Защо LightInventory все пак засича директните редакции

LightInventory защитава разделите, които управлява, така че само свързаният профил да може да ги редактира. Тъй като собственикът на файла винаги може да редактира, а защитата не е мярка за сигурност, LightInventory не разчита само на нея. Той проверява таблицата ви за промени, които не е направил сам, сравнява засегнатите редове с това, което е записал последно, и обработва всяка директна редакция според избраните от вас правила: блокира я, докато не бъде решена, записва я в дневника или я изпраща за одобрение. Вижте [одитната следа](/bg/funktsii/oditna-sleda).
